Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 22 říj 2020, 13:53




Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ] 
 Zakázané pásma 
Autor Zpráva
Poručík
Poručík

Registrován: 07 lis 2010, 12:29
Příspěvky: 230
Nový příspěvek Zakázané pásma
CHcel by som sa spítať ako to je zo zakázanými pásmami. Je mi jasné že nemôžem skákať do rozhovoru ozbrojeným zložkám alebo inym ale ak je daka frekvencia volna mozem ju vyuzit mate stym skusenosti ?


01 bře 2011, 20:30
Profil ICQ
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 10 lis 2008, 13:47
Příspěvky: 20687
Bydliště: Fort Lewis
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Obecně je jen velmi malá část frekvenčního pásma k dispozici pro volné užití.

_________________
SGT Griffon P.
A/1-23 INF, 2ID 2005-2012
615th MP Co. 2012-now

Less flower power, more firepower!

Nejsem osobní helpdesk! Soukromé zprávy jsou na soukromé věci, dotazy patří do fóra.


01 bře 2011, 20:40
Profil ICQ
Poručík
Poručík

Registrován: 07 lis 2010, 12:29
Příspěvky: 230
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
asi budete skusenejsi vyuziva sa to na airsofte ci nie ?


01 bře 2011, 20:47
Profil ICQ
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 10 lis 2008, 13:47
Příspěvky: 20687
Bydliště: Fort Lewis
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Jak to myslíš?

_________________
SGT Griffon P.
A/1-23 INF, 2ID 2005-2012
615th MP Co. 2012-now

Less flower power, more firepower!

Nejsem osobní helpdesk! Soukromé zprávy jsou na soukromé věci, dotazy patří do fóra.


01 bře 2011, 20:50
Profil ICQ
Brigádní generál
Brigádní generál
Uživatelský avatar

Registrován: 15 říj 2010, 20:44
Příspěvky: 1463
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
zakázaný je i zvyšovat nějak ten výkon vysílání na 4W ne ?


01 bře 2011, 21:00
Profil
Poručík
Poručík

Registrován: 07 lis 2010, 12:29
Příspěvky: 230
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Ze ci na dakych velkych akciach sa pouziva tie zakazane frekvencie alebo nie ?


02 bře 2011, 06:27
Profil ICQ
Kapitán
Kapitán
Uživatelský avatar

Registrován: 04 říj 2009, 22:36
Příspěvky: 408
Bydliště: Olomouc, Duchcov
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Abys mohl vysilat v pasmech jinych nez stanovil Český telekomunikační úřad pro PMR (446,000–446,100 MHz a 0,5W ), bys musel dostat od nich vyjinku ze zakona

_________________
AK 47 beta (JG, 140m/s s SP130 guarder)
M4 (JG, 118m/s s SP120)
Glock 17 GBB (army, 91m/s s toy jack)
perky


02 bře 2011, 09:33
Profil Zobrazit autorovy stránky
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 10 lis 2008, 13:47
Příspěvky: 20687
Bydliště: Fort Lewis
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Avarax -> Samozřejmě že ne, zrovna tohle je dost o průser, docela se to hlídá.

Monk -> Určitě jsou i jiný sdílený frekvence, třeba pro UHF, VHF a tak ne? Jako nevyznam se v tom, ale to mi neřikej, že PMR frekvence jsou jediný volně použitelný frekvence...

_________________
SGT Griffon P.
A/1-23 INF, 2ID 2005-2012
615th MP Co. 2012-now

Less flower power, more firepower!

Nejsem osobní helpdesk! Soukromé zprávy jsou na soukromé věci, dotazy patří do fóra.


02 bře 2011, 12:05
Profil ICQ
Armádní generál
Armádní generál
Uživatelský avatar

Registrován: 26 črc 2009, 14:12
Příspěvky: 3071
Bydliště: Slavkovské Bojiště
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Monk: Není potřeba vyjímka ze zákona, ale licence ;) no každopádně pro běžnýho airsofťáka se to dá považovat za nedostupný a zbytečný.

Sdílený kmitočty jsou:
(snad je to aktuální)
Kód:
pásmo 170 Mhz
1. 172,650 max.5W
2. 172,725 max.1W
3. 172,950 max.5W
4. 172,975 max.5W
5. 173,050 max.1W

pásmo 446 Mhz
1. 446,00625
2. 446,01875
3. 446,03125
4. 446,04375
5. 446,05625
6. 446,06875
7. 446,08125
8. 446,09375

pásmo 450 Mhz
1. 448,490 max.5W
2. 448,570 max.5W
3. 448,610 max.5W
4. 449,770 max.1W
5. 449,810 max.1W


Další možnost je CB 27MHz a to je myslím vše.
Pak je ještě volně přístupný 433MHz, ale to tuším že je jenom pro přenos dat (různý ty meteostanice, bezdrátový sluchátka apod.)

U některých vysílaček co se u nás prodávaj je ještě pásmo LPD, což je právě těch 433MHz, ale myslím že na tom se u nás vysílat nesmí... ikdyž jistej si tím nejsu a rád se poučím.

_________________
http://www.Sniperblog.cz


02 bře 2011, 12:13
Profil Zobrazit autorovy stránky
Podporučík
Podporučík
Uživatelský avatar

Registrován: 17 úno 2011, 16:57
Příspěvky: 229
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
A něco od 44 do 53 MHz by nebylo? Respektivě nějaká frekvence kde by jsme teoreticky nic nerušili :-) Vím že dříve byla nějaká pro radioamatéry na povolení, ale jak to je teď netuším...

_________________
“Semper Fidelis”
NAVY SEAls team. 54/sx/NST-6: Jednotku napodobujeme podle sebe,protože jsme si ji upravili.
Elvis z Prahy:Chytří érsoftpražáci nesimulujou pouštní jednotky


17 bře 2011, 12:58
Profil
Nadrotmistr
Nadrotmistr
Uživatelský avatar

Registrován: 15 bře 2008, 13:27
Příspěvky: 47
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Co takhle trochu Googlit?


Přílohy:
spolecne_kmitocty.pdf [975.46 KiB]
1258 krát
14 dub 2011, 22:24
Profil
Podporučík
Podporučík
Uživatelský avatar

Registrován: 17 úno 2011, 16:57
Příspěvky: 229
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Afghánec píše:
Co takhle trochu Googlit?

Tendle dokument jsem kdysi v PC měl ale nemohl jsem ho za boha najít ani na netu díky moc...

_________________
“Semper Fidelis”
NAVY SEAls team. 54/sx/NST-6: Jednotku napodobujeme podle sebe,protože jsme si ji upravili.
Elvis z Prahy:Chytří érsoftpražáci nesimulujou pouštní jednotky


15 dub 2011, 09:40
Profil
Brigádní generál
Brigádní generál
Uživatelský avatar

Registrován: 06 črc 2008, 16:24
Příspěvky: 1355
Bydliště: Plzeň
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
tak obecne k vyzužití frekvenčního spektra, jsou dány určité frekvence které se smějí používat. Někde se musí koupit plošná licence, jinde se musí koupit licence na zařízení. Ceny za licency začínají na 6k kč a končí na několika milionech :) pak jsou dábny další omezení, například maximální výkon, maximálníé vyzařovaný výkon, parametry antén, nutnost oznámení provozu, atd. Pak jsou volná pásma, ty nikoho více méně nezajmají, pokud nerušíte například meteoradar nebo tak podobně :D

_________________
život spočívá v tom, včas se dobře rozhodnout, na co se vysr*t
------
G36C - 168m/s
M9A1 - 130m/s
------
Jsem členem teamu Plzeňská garda


03 čer 2011, 11:28
Profil ICQ
Podpraporčík
Podpraporčík
Uživatelský avatar

Registrován: 13 bře 2011, 23:46
Příspěvky: 89
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Stejně mi nejde do hlavy, proč zrovna airsofťáci řeší nejaký licence pro vysílání v jiném než bezlicenčním pásmu. To vám nestačí PMRko ??? Dneska neni problém koupit PMR vysílačku, která vpohodě pokryje rádius 5km (někdy vyrobce uvádí i 10km ale to je už spíš marketigový tah) i v členitějším terénu a s tímto dosahem není problém komunikovat na 99% herních prostorů. A kdyby někdo namítal že 8 kanálu je málo, tak si kupte vysílačku která umi CTCSS a rázem máte 8x38 = 304 použitelných kanálu ... at mi nikdo neříká že mu to na airsoft nestačí :/


03 čer 2011, 12:11
Profil
Armádní generál
Armádní generál
Uživatelský avatar

Registrován: 23 úno 2010, 18:36
Příspěvky: 3178
Bydliště: 34UCA073165
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
WoMec píše:
Stejně mi nejde do hlavy, proč zrovna airsofťáci řeší nejaký licence pro vysílání v jiném než bezlicenčním pásmu. To vám nestačí PMRko ??? Dneska neni problém koupit PMR vysílačku, která vpohodě pokryje rádius 5km (někdy vyrobce uvádí i 10km ale to je už spíš marketigový tah) i v členitějším terénu a s tímto dosahem není problém komunikovat na 99% herních prostorů. A kdyby někdo namítal že 8 kanálu je málo, tak si kupte vysílačku která umi CTCSS a rázem máte 8x38 = 304 použitelných kanálu ... at mi nikdo neříká že mu to na airsoft nestačí :/


rekl bych ze jde spise o vzdalenosti a tim i kvalitu signalu na vetsi vzdalenosti. treba v takovych milovich nebo ralsku bys byl s PMR vis kde. proto asi pouziva hromada lidi, ac nedovolene RF10ky.

Edit: ono hodne zalezi jak clovek soft bere a kde softi. jestli nekdo chodi dobyvat jeden domek nekde do lesa a hybou se okolo nej ve vzdalenosti max 300 metru nebo delaji cviceni v beskydech kde se potrebujou dorozumivat treba na 20km tak to je sakra rozdil. na to prvni verim ze staci vysilacka za 500 kc.

_________________
Nelíbí se mi projekt ČFA a nebudu ho podporovat!


03 čer 2011, 14:16
Profil ICQ
Podpraporčík
Podpraporčík
Uživatelský avatar

Registrován: 13 bře 2011, 23:46
Příspěvky: 89
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
proto jsem psal 99% herních ploch. Samozřejmě že kdo potřebuje kvalitní přenos na delší vzdálenosti tak nebude použivat PMR ale vezme si něco vykonějšího. S tím ale samozřejmě roste cena za stanici řídově na 7tis a výš. ... ale podlě mě 90% lidí co hraje soft si vystačí s PMRkem.


03 čer 2011, 14:41
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 10 lis 2008, 13:47
Příspěvky: 20687
Bydliště: Fort Lewis
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
WoMec, až mi ukážeš PMR, který pokryje 5km rádius "v pohodě", tak ti dám za pravdu, ale pochybuju, že takový seženeš. Kdyby ten dosah byl reálnej, tak by PMRka ve velkej části případů opravdu stačily, ale on neni...PMRka jsou rozumně použitelný na vzdálenosti do max. pár set metrů, na větší se spíš nespojíš než spojíš, občas se to sice povede, ale na to se fakt nedá spolehnout. A rozhodně není pravda, že použitelný rádio stojí od sedmi tisíc vejš, třeba UHF/VHF Puxingy koupíš do dvou táců a bohatě stačí.

_________________
SGT Griffon P.
A/1-23 INF, 2ID 2005-2012
615th MP Co. 2012-now

Less flower power, more firepower!

Nejsem osobní helpdesk! Soukromé zprávy jsou na soukromé věci, dotazy patří do fóra.


04 čer 2011, 21:03
Profil ICQ
Štábní praporčík
Štábní praporčík

Registrován: 10 kvě 2009, 13:37
Příspěvky: 141
Bydliště: Plei Ku II CTZ, RVN
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
některý skupiny lidí maj PRC-25/77 apod, a s nima se spojíš jak než erefem ?


05 čer 2011, 06:33
Profil ICQ Zobrazit autorovy stránky
Podpraporčík
Podpraporčík
Uživatelský avatar

Registrován: 13 bře 2011, 23:46
Příspěvky: 89
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Griffon: např TopCOM TwinTalker 3800. Mám je doma, používam je v s kolegama v práci (většinou zastavěné aglomeraci) pracuju jako síťař, takže litam po střechách, po sklepech a mezi barákama a pokud aspon jedna stanice je na povrchu tak se mi málokdy se mi stane ze bych se nespojil. Pochopitelně, že kdyz jsme oba ve sklepech tak se prostě nespojíme.

Nicméně jsem nechtěl nějak lidi odrazovat od koupi pořádné stanice. Jenom mi to ve většině případů přijde naprosto zbytečný.


05 čer 2011, 10:11
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 10 lis 2008, 13:47
Příspěvky: 20687
Bydliště: Fort Lewis
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Uvědom si, že to jsou podstatně jiný podmínky než v kopcovitym, zarostlym terénu. Navíc pochybuju, že se pohybujete 5km od sebe. Zkus to v lese, ověř že spojení je opravdu spolehlivý (to znamená že se ti ve většině případů povede spojit, ne že se ti to povede jednou) i na vzdálenosti několika kilometrů v blbym terénu a pak uznam, že máš pravdu. Ale prostě nevěřim tomu, že se ti to povede.

_________________
SGT Griffon P.
A/1-23 INF, 2ID 2005-2012
615th MP Co. 2012-now

Less flower power, more firepower!

Nejsem osobní helpdesk! Soukromé zprávy jsou na soukromé věci, dotazy patří do fóra.


05 čer 2011, 10:22
Profil ICQ
Podpraporčík
Podpraporčík
Uživatelský avatar

Registrován: 13 bře 2011, 23:46
Příspěvky: 89
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Klidně mužu zkusit, až se dostanu do lesa. Jinak komunikovat v lese, byť kopcovitým terénu je snazší než ve městě. Přecejenom betonový zdi nejsou stromy. :)

EDIT: jenom pro ukázku čeho je PMR schopný tak přidávám strasu jednoho beztrátovýho spoje, kdy jsme komunikovali vpohodě přes PMRka. Pravdou je že to bylo ze střechy na střechu ale i tak si myslim že 7.5km je už na PMRko pěkná vzdálenost. >>LINK<<


05 čer 2011, 10:34
Profil
Armádní generál
Armádní generál
Uživatelský avatar

Registrován: 26 črc 2009, 14:12
Příspěvky: 3071
Bydliště: Slavkovské Bojiště
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
A o tom to právě je, 7,5km na rovině z baráku na barák není problém pro kvalitní vysílačku, dá se s PMR spojit i na desítky kilometrů z kopce na kopec, ale jakmile seš někde ve zvlněným terénu a ještě v lese, tak máš i s kvalitní vysílačkou někdy problém už na 1km, stačí jen trochu blbej radiovej stín a neslyšíš ani šum, jen ticho. UHF se prostě ve zvlněným terénu šíří blbě... hůř než ve městě kde se může odrážet, ale v terénu se ta vlna neohne a nekopíruje terén, narozdíl právě od VHF RF10 (nebo i CB pokud se chceme bavit o legálním provozu).
Prostě i s kvalitní UHF je v lese ve zvlněným terénu trochu problém.
No a diskutovat jestli je lepší RF10 za 1000kč, nebo profi stanice za 7000kč, je blbost, myslím že je jasný co vyhraje v poměru cena/výkon...

Pokud by někdo chtěl legální alternativu k RF10, tak CB fakt není špatný pásmo (aspoň podle mých zkušeností), ale chce to zainvestovat do kvalitní vysílačky a to se hejbe tak kolem 3500kč. (orientačně při nákupu novýho radia), problém je v tom že to není moc rozšířený jako RF10 a navíc tam těch kanálů fakt není moc což by někdy mohl být problém.

_________________
http://www.Sniperblog.cz


05 čer 2011, 11:01
Profil Zobrazit autorovy stránky
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 10 lis 2008, 13:47
Příspěvky: 20687
Bydliště: Fort Lewis
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Nemám co dodat, snad jen to, že to co reyes napsal mám skutečně ověřené v praxi i já - rovné město, byť s hustou zástavbou, obecně spojení v tomhle pásmu přeje podstatně víc než kopcovitej terén.

_________________
SGT Griffon P.
A/1-23 INF, 2ID 2005-2012
615th MP Co. 2012-now

Less flower power, more firepower!

Nejsem osobní helpdesk! Soukromé zprávy jsou na soukromé věci, dotazy patří do fóra.


05 čer 2011, 11:12
Profil ICQ
Podpraporčík
Podpraporčík
Uživatelský avatar

Registrován: 13 bře 2011, 23:46
Příspěvky: 89
Nový příspěvek Re: Zakázané pásma
Zato ja jsem si to všechno vymyslel a v praxi jsem se s tim nikdy nesetkal :roll: ... Myslim že je zbytečny rozjiždět flamewar na tema šiření vln a použití radiokomunikačních prostředků v terénu.

Jediny co jsem chtel řict, že než někdo začne plánovat koupi vysílačky tak by se mel nejdřív zamyslet nad tím, na co a kde ji bude použivat a podel toho taky vybírat. A ne že se hnedka bude vrhat do zakazaných pásem a co nejvýkonějších vysílaček, když to v praxi ani nevyužije a akorát si zadělává na pruser s ČTU.

Howk.


05 čer 2011, 12:19
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 24 ] 

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.  Designed by STSoftware for PTF.  Český překlad – phpBB.cz
Kontakt: info(zavinac)airsoft-forum.cz