Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 16 lis 2018, 16:36




Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 10 ] 
 Rušič vysílaček 
Autor Zpráva
Nadrotmistr
Nadrotmistr

Registrován: 07 říj 2009, 16:09
Příspěvky: 48
Nový příspěvek Rušič vysílaček
chci se zeptat jestly by šel udělat nějaký rušič uzeměních vysílaček ve stejné frekvenci ?


05 led 2010, 21:12
Profil
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 10 lis 2008, 13:47
Příspěvky: 20682
Bydliště: Fort Lewis
Nový příspěvek Re: Rušič vysílaček
Pokud chceš rušit jeden kanál PMR, tak je to snadné...vezmeš PMRko a upravíš ho tak, aby pořád klíčovalo a vysílalo šum nebo nějaký hovadiny. Dokonce ani není třeba upravit přímo vysílačku, stačí upravit handsfree a to k vysílačce připojit. Za pomoci osmi PMR bys pak mohl vyřadit z provozu komplet PMR komunikaci :D

A samozřejmě jde udělat i spousta složitějších a sofistikovanějších rušiček, ale to už není nic, co by zvládl naprostý amatér v oboru. A pak je třeba taky vzít v potaz legální stránku věci...

_________________
SGT Griffon P.
A/1-23 INF, 2ID 2005-2012
615th MP Co. 2012-now

Less flower power, more firepower!

Nejsem osobní helpdesk! Soukromé zprávy jsou na soukromé věci, dotazy patří do fóra.


05 led 2010, 21:17
Profil ICQ
Nadrotmistr
Nadrotmistr

Registrován: 07 říj 2009, 16:09
Příspěvky: 48
Nový příspěvek Re: Rušič vysílaček
no mě to napadlo jen tak kámoš má doma vysílačky, jsou hodně starý a ruší je když třeba zapne rádio nebo prostě všechno co má nějakou frekvenci :) ale udělal si na to uzemňovač a teď mu jdou v pohodě :)


06 led 2010, 16:34
Profil
Nadrotmistr
Nadrotmistr
Uživatelský avatar

Registrován: 15 bře 2008, 13:27
Příspěvky: 47
Nový příspěvek Re: Rušič vysílaček
Stačí udělat generátor signálu a připojit přes jednoduchý filtr (širší pásmová propust, RLC 2. řádu) do antény. Výsledek, ucházející. Legálnost? NE, tytyty, nedělejte to :-D


12 dub 2010, 21:57
Profil
Brigádní generál
Brigádní generál
Uživatelský avatar

Registrován: 06 črc 2008, 16:24
Příspěvky: 1355
Bydliště: Plzeň
Nový příspěvek Re: Rušič vysílaček
můžu říct že udělat funkční rušičku neni sranda. To co napsal avgánec by nefungovalo(jednak proto že generátor ti dává přesně danou frekveci a není schopen jí moc zesílit a frekvenčí filtr je ti tam k hovnu). Jednu dobu jsme se snažili sestavit rušičku na 2,ghz nicméně úspěch sme neslavili. Nicméně později sme přišli na způsob, jak zlikvidovat veškerá zařízení na dané frekvenci, což bylo účelnější :)

_________________
život spočívá v tom, včas se dobře rozhodnout, na co se vysr*t
------
G36C - 168m/s
M9A1 - 130m/s
------
Jsem členem teamu Plzeňská garda


16 dub 2010, 21:09
Profil ICQ
Nadrotmistr
Nadrotmistr
Uživatelský avatar

Registrován: 15 bře 2008, 13:27
Příspěvky: 47
Nový příspěvek Re: Rušič vysílaček
misi napsal: "...generátor ti dává přesně danou frekvenci a není schopen jí moc zesílit a frekvenční filtr je ti tam k hovnu."

1) Napsal jsem generátor signálu a né frekvence (vidíš ten rozdíl?)
2) K zesílení se používá zesilovač a né generátor (vidíš ten rozdíl?)
3) Frekvenční filtr musí být na konci, abys to mohl vysílat v rozumném pásmu.

To, že se ti to nepodařilo postavit se nedivím, víš o tom kulový. Udělat filtr typu PP v oblasti mikrovln je už složitější, tam si s jednoduchým RLC obvodem nepomůžeš (navíc musíš použít některou z dostupných aproximací). Musíš použít obvod s vyšším Q abys dosáhl užší relativní šířku pásma. atd...

Suma sumárum, dle tvého stylu vyjadřování (nejsi schopen ani správně opsat moji přezdívku) a přístupu k věci je vidět že tomu vůbec nerozumíš. Takž si prosím doplň vzdělání (UUK opravdu nestačí), než se začneš k něčemu vyjadřovat.


17 dub 2010, 11:54
Profil
Armádní generál
Armádní generál
Uživatelský avatar

Registrován: 26 črc 2009, 14:12
Příspěvky: 3071
Bydliště: Slavkovské Bojiště
Nový příspěvek Re: Rušič vysílaček
Můžu se zeptat k čemu u rušičky potřebuješ úzce selektivní vysílač? Nikdy jsem nic takovýho nevyráběl, ale uvažoval jsem o tom udělat vysílač na požadovaný frekvenci (446MHz), kterej by byl vhodně rozmítanej (+-0.1MHz) a byl by modulovanej AM s brutálně přehulenou hloubkou modulace (prostě aby to chvilu vysílalo a chvilu ne), jako zdroj modulačního signálu klidně stačí nějakej jednoduchej klopnej obvod. Smysl toho je vysílat na používaný frekvenci signál kterej bude náhodně klíčovat vysílačky v dosahu. Nevím ale přesně na jakým principu funguje to kodování u PMR a jestli by to nebylo proti tomuhle odolný.
Kdyžtak se rád poučím.

Jo a je to ilegal! Vyrábět vysílač bez homologace, navíc určenej k rušení jiných rdst se samozřejmě nesmí! Berme prosím tuto diskuzi pouze jako teoretické studium problematiky ;)

_________________
http://www.Sniperblog.cz


17 dub 2010, 12:22
Profil Zobrazit autorovy stránky
Brigádní generál
Brigádní generál
Uživatelský avatar

Registrován: 06 črc 2008, 16:24
Příspěvky: 1355
Bydliště: Plzeň
Nový příspěvek Re: Rušič vysílaček
ty nechápeš že frekvenční filrt je tam k ničemu. V případě že máš vhodný zdroj signálu tak nepotřebuješ filtr. Jako zdroj signálu se ideálně jeví rozmítaný frakvenční generátor. jehoš signál patřičně zesílíš. Ten pak přivedeš na anténu. Modulaci by jsme v případě rušičky neřešil, vzhledem k jednoduchosti stačí vysílat na dané frekvenci s o řád věčím výkonem a nikdo jiný si neškrtne. Dalěí věc u které si nejsem jistý že je 100% ideální je to, že by jsi přivedl již zesílený signál na filtr. Další věcí je to, co by jsi chtěl filtrovat, kdžy máš vhodný signál tak by jsme jej považoval za frekvenče vhodný.

Důvodem proč jsme neslavili úspěch s návrhem rušičky byl v několika věcech.
1) neměli jsme vhodné přístroje na měření signálů (osciloskop který jsme měli k dispozici byl mylsim do 1Ghz)
2) návrh výstupního zesilovače pro tyto frekvence nebyl jednoduchý a součástky které by k tomu byly zapotřebí byly příliš nákladné
3) nebylo by možné vyzkoušet totu ruušičku z důvodů přístrojů.- a opravdu nejsme tak bohatý, aby jsme si kupvoali osciloskop na stavbu rušičky

jinak moje znalosti sou dostatečné. Elektro se věnui už řadu let a v současné chvíli to i studuji. Jediná pravsda zlstává že vysílače a podobně jsme se učil už před nějakou dobou ... nicméně si myslím, že moje znalosti sjou dostatečné, vzhledem k tomu že stále úspěšně v tomto předmětu který je hlavním postupuji do dalších ročníků.

a za tu přezdívku se omlouvam, přehlédnul jsem se a proto jsem jí špatně napsal :oops:

_________________
život spočívá v tom, včas se dobře rozhodnout, na co se vysr*t
------
G36C - 168m/s
M9A1 - 130m/s
------
Jsem členem teamu Plzeňská garda


17 dub 2010, 17:53
Profil ICQ
Nadrotmistr
Nadrotmistr
Uživatelský avatar

Registrován: 15 bře 2008, 13:27
Příspěvky: 47
Nový příspěvek Re: Rušič vysílaček
reyes102 napsal:
1) "Můžu se zeptat k čemu u rušičky potřebuješ úzce selektivní vysílač?"
2) "Nevím ale přesně na jakým principu funguje to kodování u PMR.."

Add 1) Abychom vysílali pokud možno v daném pásmu a ne ještě všude okolo
Add 2) PMRko vysílá kód pod hranicí slyšitelnosti nebo nebo vyšle kód v slyšitelném pásmu (na začátku hovoru to krátce pípne).

misi napsal: "V případě že máš vhodný zdroj signálu tak nepotřebuješ filtr."

Rozumná řeč, s tím souhlasím (já nepředpokládal ideální stav) :-)
(Zajímavé že jsme oba mysleli to samé a stejně jsme se neshodli)

Samozřejmě jsem nezahálel a našel toto:
Kód:
http://www.danyk.wz.cz/stenice2.html


Po úpravách by to mělo "chodit" i na PMR pásmu. Stačí upravit a... Čistě teoreticky, samozřejmě :-D.


19 dub 2010, 21:08
Profil
Armádní generál
Armádní generál
Uživatelský avatar

Registrován: 26 črc 2009, 14:12
Příspěvky: 3071
Bydliště: Slavkovské Bojiště
Nový příspěvek Re: Rušič vysílaček
Dík za odpověď ohledně toho kodování PMR.
Jinak s tou selektivitou máš samozřejmě pravdu, ale u PMR bude vzhledem k používaným kmitočtům trošku problém takovej filtr vyrobit... ikdyž by to možná ještě šlo i s běžnýma součástkama.

Afghánec píše:
Samozřejmě jsem nezahálel a našel toto:
Kód:
http://www.danyk.wz.cz/stenice2.html


Po úpravách by to mělo "chodit" i na PMR pásmu. Stačí upravit a... Čistě teoreticky, samozřejmě :-D.

Co se týká tý FM štěnice, tak kámoš ji vyráběl a funguje to i na tom FM pásmu docela mizerně. Překopat to na frekvenci 446MHz by nebylo vubec snadný, docela pochybuju že by se povedlo navrhnout to tak aby tam byly ještě použitelný normální součástky...Až budu ve škole tak to schválně zkusim hodit do Pspice a uvidím co to spočítá za součátky pro 446MHz.

_________________
http://www.Sniperblog.cz


20 dub 2010, 06:23
Profil Zobrazit autorovy stránky
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 10 ] 

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.  Designed by STSoftware for PTF.  Český překlad – phpBB.cz
Kontakt: info(zavinac)airsoft-forum.cz