Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 19 dub 2024, 05:58



Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
 Operace Wolverine 29.-30.10.2010 
Autor Zpráva
Rotný
Rotný

Registrován: 02 úno 2009, 23:09
Příspěvky: 20
Nový příspěvek Operace Wolverine 29.-30.10.2010
Takže,především poděkování organizátorům kteří i přes nepřízeň osudu skvěle zaiprovizovali a dokázali už odepsanou akci dotáhnou do slušného konce.Taky dík všem lovcům za montáže a demontáže všeho zařízení potřebného k průběhu akce,dále Redovým "sasíkům" kteří zaskočili za rezignující druhý výsadkářský tým a předvedli se v tom nejlepším světle.Za náš turistický oddíl lamačů kvérů a zabijáků koní s pozdravem Petřa.
PS:Vysvětlení tohoto názvu až v reportu. :wink:


30 říj 2010, 19:36
Profil
Štábní praporčík
Štábní praporčík
Uživatelský avatar

Registrován: 08 led 2010, 22:46
Příspěvky: 149
Bydliště: Plzeň
Nový příspěvek Re: Operace Wolverine 29.-30.10.2010
Prikladam report, ktery bude umisten na web, a behem par dni sem dam odkaz na fotky, ktere fotil Pepa od nas:

Scénář akce spočíval v tom, že na území nepřítele jsou v noci vysazené dva týmy výsadkářů speciálních jednotek, které mají splnit několik úkolů. Každý tým je vysazen na jiném místě, musí určit podle mapy svoji polohu a vzájemně zkoordinovat svůj postup s druhým týmem. Úkolem týmů je např. získání kufříku s dokumenty, likvidace velitele obránců, deaktivace vysílací věže, ad.
Obránci musí pod rouškou tmy ubránit 3 základny a mezi nimi provádět pěší a motorizované hlídky.
S myšlenkou na tuto akci přišel Jarin z JPP, ke kterému se jako spolupořadatel přidal Kočár.
Jarin postavil 16-ti členný tým výsadkářů, složený z lidí z různých týmů a Kočár vzal na sebe funkci velitele obránců. Obránce tvořily týmy Havrani, část našeho týmu Veselé obušky, Omicron, Chameleon a další.
Wolverine se měla konat na Vysoké, ale když jsme tam navečer přijeli, bylo zjištěno, že akci zde není možné pořádat a tak musela být nouzově přesunuta do Holýšova.
Pořadatelům patří dík, za to, že vše zvládli zorganizovat tak, aby se to celé nemuselo zrušit a kolem desáté hodiny večer mohlo vše začít.
Další věc, která mě velmi potěšila, bylo vybavení obránců: Měli jsme stan pro 20 osob, velitelskou vysílačku RF10, diesel agregát, nasvětlovací halogenové světlomety, hlídkový terénní vůz s přídavnými světlomety, várnici s čajem a lehátka pro „mrtvoly“. Z tohoto pohledu byla organizace akce opravdu na úrovni.
Kvůli komplikaci s přesunem do Holýšova byla zrušena jedna základna obránců. Zůstal jen velitelský stan jako Hnízdo 1 a o půl kilometru dál vysílací věž jako Hnízdo 2. Cesta hlídek mezi základnami byla označena lighsticky.
Dohodli jsme se, že Havrani pod vedením Smetyho si vezmou na starost obranu vysílací veže. Zabrali budovu poblíž vysílacího satelitu a rozmístili hlídky na střeše budovy. Havranům patří velký respekt za to, že tam vydrželi bez vystřídání celou noc při teplotách kolem nuly. Chameleoni se ukryli v terénu poblíž satelitu a ostatní hlídky patrolovaly v celé oblasti na základě příkazů velitele.
To jak byly organizovány jednotlivé hlídky přes vysílačky byl pro mě snad největší zážitek z celé akce. Uvedu zde příklad, jak to probíhalo:
„Hnízdo 1 Lovci 2: Vydejte se na hlídku k Hnízdu 2“
„Lovec 2, rozumím.“
„Lovec 2 Hnízdu 1: Vidíme světla baterek napravo od nás v lesíku. Je to na vašich devíti hodinách.“
„Hnízdo 1, prověřím to. Všem lovcům: Operuje někdo v lesíku na devíti hodinách od Hnízda 1“
„Lovec 6 Hnízdu 2: To jsme my“
„Hnízdo 1 Lovci 2: To jsou naši, pokračujte dál k Hnízdu 2.“
Touto vynikající komunikací bylo možné mít neustále přehled o dění v celé oblasti a vzájemně koordinovat postup jednotek.
Netrvalo to dlouho a objevily se první ojedinělé kontakty s nepřítelem. Došlo i k použití teréňáku, který se během chvilky přesunul na podezřelé místo, nasvítil okolí a posádka oblast zajistila.
Myslím, že kolem druhé hodiny v noci bylo napadeno Hnízdo 1 a dostalo se pod těžkou palbu. V té době jsme se nacházeli s naší hlídkou na Hnízdě 2 a bylo rozhodnuto, že spolu s další hlídkou se vydáme Hnízdu 1 na pomoc. Než jsme se tam ale dopravili, nepřátelé „zabili“ našeho velitele. Rázem ustala organizace našich jednotek přes RF10.
Opatrně jsme se vplížili do tábora, kde se nacházel náš jediný živý – Noradu z Omicronu. Nepřítel po těžkých ztrátách ustoupil do lesa. Při tomto útoku byl prakticky zlikvidován první tým výsadkářů.
Chvíli nám trvalo, než jsme se bez velitele zase zorganizovali. Protože jsme také ztratili pár lidí, domluvili jsme se, že budeme už jen bránit hnízda a patrolování ustane.
Naše hlídka bránila nyní Hnízdo 1. Měli jsme pár ojedinělých kontaktů, ale vždy byl nepřítel buď zlikvidován nebo se dal na ústup.
Nad ránem na nás zaútočil druhý tým výsadkářů vedený Jarinem. Postupovali k nám ve své obvyklé rojnici a strhla se těžká bitva. Já jsem v ní sundal jednoho z výsadkářů, ale při následném bleskovém ústupu mě pokropili JPP do zad, takže jsem se také zařadil mezi „mrtvoly“.
Nyní nastal pro výsadkáře asi nejtragičtější okamžik celé operace: Vysadkáři postupující z lesa, se domnívali, že vysadkáři jdoucí po planině proti nim jsou nepřátelé a vzájemně se postříleli. Myslím, že při této potyčce „zahynul“ i Jarin.
Tím bylo o osudu operace Wolverine prakticky rozhodnuto. Hnízdo 1 stále bránili minimálně dva naši lidé a na Hnízdu 2 byla silná obrana v podobě Havranů a Omicronu. Nepříteli se podařilo pouze zabít našeho velitele. Kufřík s dokumenty nezískali a vysílací věž také nevyřadili z provozu. Dalo se tedy říci, že jako obránci jsme svůj úkol splnili.
Akce byla ukončena a po rozednění proběhly ještě nějaké oddychové střílečky u Hnízda 2.


30 říj 2010, 20:56
Profil Zobrazit autorovy stránky
Nadpraporčík
Nadpraporčík

Registrován: 20 zář 2008, 13:29
Příspěvky: 117
Nový příspěvek Re: Operace Wolverine 29.-30.10.2010
Tak nejdřív asi k prostoru Vysoká.To se nám nepovedlo a všem lovcům se touhle cestou omlouváme za vzniklé potíže.Mě osobně dost potěšilo jak se k tomu všichni postavili, bez jakýkoliv řečí pomohli z likvidací základny, naložením aut(a že toho nebylo málo)a rychle se přesunuli do druhého prostoru.To nám fakt pomohlo a přispělo k dalšímu průběhu akce.

A teď Holýšov.V rámci možností si myslim, že to dopadlo docelo dobře.Než většina lovců dorazila do tábora tak stál stan(máme novej rekord), běžel agregát a světla svítila do všech možných stran.
K akci jako takové-mě to bavilo, jak ostatní to netušim.Bushman zmínil radiovou komunikaci.S kočárem sme se shodli, že při nočních akcích je jeden z největších problémů identifikace přítel/nepřítel, což vede často buď k tomu, že
se mezi sebou lidi "honí" po lese, nebo postřílí na vzájem.Tímhle sme se to snažili minimalizovat a nevim ani o jednom případu Friendly Fire na naší straně.

Takže díky hnízdu 1 a 2, lovcům 1-6 a Junior 1.
Jaklís


31 říj 2010, 10:48
Profil
Nadporučík
Nadporučík
Uživatelský avatar

Registrován: 28 bře 2008, 13:19
Příspěvky: 328
Bydliště: Plzeň
Nový příspěvek Re: Operace Wolverine 29.-30.10.2010
Tak nevím čím bych začal,předně jsem rád za to,že se této akce účastnilo většina rozumných a dospělých týmů,kteří nám teď nevyčítají organizaci a nepříjemnosti které celou akci provázeli,a o tom tohle cvičení vlastně bylo,prostě o schopnosti všech týmů zaimprovizovat a přizpůsobit se daným podmínkám,tedy až na jednu výjimku a to na velitele týmu "Bravo",který aniž by se obtěžoval někomu něco zdělit prostě akci opustil i ze svým týmem,o to víc mne to mrzí jelikož je to člověk,kterého znám mnoho let! Tímto chci poděkovat Redovy a týmu 22 SAS A sqd. Mobility troop,že se ujmuli týmu "Bravo" a pokusili se dál dané plnit úkoly. Každopádně bych rád poděkoval hlavně Kočárovi,který takřka převzal moji iniciativu a do přípravy akce se vrhnul po hlavě z takovým nasazením,že mne to jak akce z prvu dopadla mrzelo ještě víc,na druhou stranu scénář akce je jasný a můžeme ho kdykoliv zopakovat v jiném prostoru.No v neposlední řadě bych zmínil,že pro nás jakožto výsadkáře to byla řada zážitků a zkušeností jako na řadě dalších akcí,hlavně nebyla nouze o několik komických viď Petřo :lol: P.S. for Kočár,vážně uvažuji o vyhlášení války všem nimrodům a vrahům neviných zvířátek :wink:

_________________
Bůh stvořil člověka,ale nedal si to patentovat,a tak teď to po něm může dělat kdejakej blbec. Kde blb,tam nebezpečno a proti blbosti i bohové bojují marně. Jan Werich


31 říj 2010, 17:37
Profil
Štábní rotmistr
Štábní rotmistr

Registrován: 24 bře 2008, 21:54
Příspěvky: 55
Bydliště: Holýšov
Nový příspěvek Re: Operace Wolverine 29.-30.10.2010
Servus,

V první řadě musím poděkovat naší bandě za ochotu, úsilí a snahu, se kterou se do příprav akce pustily a konečně vím, že už nebude problém se zajištěním zázemí pro větší nebo vícedenní akce. Takže Romane, Zdeny, Drahoši, Krsi a Jak-klíne díky za obstarání vybavení a vlasně všem za snahu, kterou jste tomu obětovali.
Nemůžu samozřejmě vynechat ani jednoho lovce protože 2x složit, postavit, zbourat a naložit celou základnu taky nějaký ten čas zabere.

K akci samotné se stavím následovně.

Vysoká:
Příjezd na pozici 1 se o hodinu opozdil a proto se s budováním zálkadny započalo již za tmy za účasti převážné většiny lovců. Když ale hlavní stan stál, zjistilo se, že kolem Jaklízovo auta je nějak moc světla. Když jsme dorazili k autu, tak už si kloboučkář psal SPZtku a začali padatvýhružky pokut atd. Asi to bylo štěstí, ale nakonec se dalo vše domluvit bez problémů s tím, že prostor opustíme pro bezpečí výsadkářu, protože les byl plný říšských honců a po tmě na posedu, kde se čeká 4 hodiny na muflona bude každé šustnutí dráždit prst na spoušti.

Alternativa Holýšov:
Jelikož v Hlýšově hon nebyl a tankodrom nám asi nejlépe nahrával pro alternativní variantu, sešli jsme se všichni na nádraží, kde se určily body výsadku pro obě skupiny s přihlédnutím na to, že mapu okolí mělo jenom jedno družstvo a času už také nebylo nazbyt.
Romanovo družstvo zatím jelo postavit základnu a zbytek lovců se přesunoval do nové lokality.
Pro lepší orientaci v novém terénu se pomocí lightsticků vytyčily stezky pro patroly a udaly se volací znaky.
Na začátku byla radiokomunikace dost křečovitá a pohyb lovců nám dost nahrával k tomu aby jsme se vykosily navzájem, ale podařilo se to během chvilky zkoordinovat tak, aby se lovci mezi sebou nekřížily.
Protože instrukce výsadkářů nebyly předány zcela jasně a zmatky ohledně velení skupiny Bravo způsobilo, že výsadek došel přímo k vysílači, ale kódovací modul nebyl vyjmut. Naši lovci o výsadku věděli již 30 minut před jejich útokem a proto koordinace obrany Hnízda 2 ( vysílače ) nebyl problém.
Asi po hodině a půl se hlásí lovci kolem Hnízda 1 ( základna ), kde byl zpozorován pohyb výsadku. Tentokrát se ale výsadek dokázal zakousnout pěkně hluboko do řad promrzlých lovců a lidí s lightstickem na krku se ve stanu objevovalo čím dál víc a tím počítám i sebe.
Nezbylo mi nic jiného než zahlásit zásah, vypnout vysílačku a spoléhat na Hnízdo 2, že převezme koordinaci lovců.
Až nad ránem je slyšet masové pleská plastu o stan a je mi jasné, že dorazil Jarin a jeho grupa.
Co se dělo venku nejsem schopný popsat a jestli si na to někdo troufá, tak bych se rád dozvěděl :mrgreen:
Dá říct, že díky nutné dávce improvizace a dezinformace byly hlavní body naplněné a výsadkáři svůj úkol spnily i přes velké ztráty.
Jako zpestření se za úsvitu domluvila odrana vysílače, kdy po zmasakrování většiny hráčů se role obrátily a tím celá akce zkončila.

Na závěr bych rád poděkoval:
Hnízdo 2 - Havrani
Lovec 1 - Chameleoni
Lovec 2 - Obušky
Lovec 3 - Bundášovci
Lovec 4 - Hugo boys
Lovec 5 - Omnicron
Lovec 6 - pan Hrábě + komoří
Lovec 7 - Sport bar group
Jarinovi a Hrabimu za bezva nápad a spoluorganizaci a všem výsadkářům za překonání počáteční křeče, kdy to vypadalo, že celá akce bude odpískaná.

Kočár


31 říj 2010, 20:00
Profil
Desátník
Desátník

Registrován: 06 črc 2009, 12:24
Příspěvky: 6
Bydliště: Nýrsko city
Nový příspěvek Re: Operace Wolverine 29.-30.10.2010
Zdarec, nevim teda jak ostatní, ale já jsem si velice pošmák. tuhle akci jsem si fakt užil. takle nějak si představuju airsoft. to, že se akce neuskutečnila na prvním plánovaném místě mi nijak nevadilo. improvizace na jedničku. akce byla supr a já jsem vděčný, že jsem se jí mohl účastnit. klobouk dolů všem účastníkům a hlavně pořadatelům. děkuji za pozvání.

P.S.:nevim, kam máte v plánu umístit fotky, tak to nechám na Buschmenovi, odkaz jsem mu již poslal. některé se zdařily, jiné ne, ale lepší než nic. snad popisky u fotek nikoho neurazí.


01 lis 2010, 21:59
Profil
Štábní praporčík
Štábní praporčík
Uživatelský avatar

Registrován: 08 led 2010, 22:46
Příspěvky: 149
Bydliště: Plzeň
Nový příspěvek Re: Operace Wolverine 29.-30.10.2010
Tady je odkaz na ty fotky:

http://picasaweb.google.com/J.Brezina.m ... Wolverine#


01 lis 2010, 23:23
Profil Zobrazit autorovy stránky
Nadporučík
Nadporučík
Uživatelský avatar

Registrován: 28 bře 2008, 13:19
Příspěvky: 328
Bydliště: Plzeň
Nový příspěvek Re: Operace Wolverine 29.-30.10.2010
Jo fotky pěkný,i svoji maličkost jsem tam někde zahlídnul,škoda jen,že je jich tak málo,ale tak to bohužel na takových akcích bývá,prostě není čas fotit....

_________________
Bůh stvořil člověka,ale nedal si to patentovat,a tak teď to po něm může dělat kdejakej blbec. Kde blb,tam nebezpečno a proti blbosti i bohové bojují marně. Jan Werich


02 lis 2010, 11:54
Profil
Desátník
Desátník

Registrován: 06 črc 2009, 12:24
Příspěvky: 6
Bydliště: Nýrsko city
Nový příspěvek Re: Operace Wolverine 29.-30.10.2010
tak fotek by i víc bylo, problém však byla tma. nažil sem se to dohnat ráno, ale to už není ono.


02 lis 2010, 18:24
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 9 ] 

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 15 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.  Designed by STSoftware for PTF.  Český překlad – phpBB.cz
Kontakt: info(zavinac)airsoft-forum.cz