Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 19 dub 2024, 20:56



Odpovědět na téma  [ Příspěvek: 1 ] 
 Tercel Colt M1911 
Autor Zpráva
Moderátor
Moderátor
Uživatelský avatar

Registrován: 10 lis 2008, 13:47
Příspěvky: 20687
Bydliště: Fort Lewis
Nový příspěvek Tercel Colt M1911
Čínské plynové zbraně se nikdy netěšily mojí velké důvěře. Nebyl jsem prostě ochoten věřit tomu, že čínská kopie tak precizní věci, jako je plynová pistole, by mohla mít dostatečnou kvalitu. Vzhledem k neuvěřitelně lákavým cenám čínských plynových zbraní jsem se však rozhodl si toto ověřit a jednu z čínských plynových pistolí otestovat s tím, že přinejhorším poslouží jako stylová dekorace. A mnou testovaná zbraň nebylo nic jiného, než legendární Colt M1911, konkrétně jeho celokovová airsoftová verze s blowbackem od firmy Tercel. Zbraň jsem si objednal z obchodu rsov.com, odkud i s poštovným vyšla přibližně na 1400Kč, což je cena naprosto bezkonkurenční cena.

Zbraň vám přijde v pevné kartonové krabici s jednoduchým nápisem. Pistole se zasunutým zásobníkem a veškeré příslušenství jsou uloženy v pěnové výplni, takže poškození při přepravě by hrozit nemělo. Když mluvíme o příslušenství, jedná se pouze o krátký vytěrák (najde využití jako skvělý pohotovostní vytěrák pro nošení na akce) a sadu náhradních těsnení do zásobníku (což opravdu potěší, náhradní těsnění se budou pravděpodobně dříve nebo později hodit, jak se dozvíte dále v recenzi) a to je vše. Těsnění přijdou v malém pytlíčku, do nějž co nejdříve nastříkejte trochu silikonového oleje, aby vydržela skladování.

A nyní už se podívejme na samotnou pistoli. Jedná se o kopii plynového Colta od známé firmy Tokio Marui, avšak narozdíl od své předlohy je celokovová. Střenky jsou plastové. Na první pohled je zbraň opravdu krásná, povrch je matně tmavě šedý a střenky tmavě hnědé. Má kompletní ražení, přičemž se jedná o kombinaci klasického hloubkového a laserem páleného. Výrobce dokonce zašel tak daleko, že okopíroval i vyražený nápis Tokio Marui :D Bílé, laserem vypálené nápisy na levé straně se nemusí zvlášť u takto „klasické“ zbraně líbit každému, avšak podle mého názoru vypadají opravdu dobře. Navíc jsou pouze na povrchu, takže případným úpravám se meze nekladou – viděl jsem fotografie tak krásně napatinovaných zbraní, že byste je od ostré nerozeznali. Střenky nijak rušivým dojmem nepůsobí, nicméně je možné je snadno vyměnit za jakékoli jiné – například přímo obchod rsov.com má v nabídce hned několik druhů velmi pěkných dřevěných střenek. Jediné, co trochu kazí vzhled, je 6mm hlaveň, která je při pohledu zpředu opravdu jasně viditelná. Nijak to nevadí, avšak pokud na někoho namíříte, tak si zbraň s ostrou verzí splete opravdu těžko :D Pokud zbraň vezmete do ruky, dojem to nezkazí, ba právě naopak. Je až neuvěřitelně těžká, kov působí kvalitním dojmem, všechno je tam, kde má být a drží se velmi dobře nehledě na velikost rukou. Velice potěší očko na pojistné lanko na spodní části rukojeti, které většina Coltů postrádá. Celkovému zpracování bych vytknul jen to, že závěr a především hlaveň nedrží na zbytku zbraně zcela pevně a lehce se pohybují, avšak není to nic drastického a ničemu to nevadí. Co se týče rozborky zbraně, tak se mi ji zatím nepovedlo provést. S ostrou zbraní shodná není a návod jsem nikde nenašel.

Ovládání zbraně je přesně takové, jaké byste od plynovky s blowbackem čekali, čili stoprocentně realistické. Klasická i dlaňová pojistka fungují bezchybně, stejně tak vypouštění zásobníku, před výstřelem musíte mít natažený závěr i kohout, při natažení závěru s prázdným zásobníkem zůstane v zadní poloze a tak dále. Funkční jsou dokonce i takové detaily, jako je bezpečné vypuštění kohoutu na pojistný zoubek či vyhození náboje z hlavně stažením závěru dozadu. Pro člověka, který airsoft spojuje se zájmem o zbraně, se jedná o něco naprosto perfektního.

A nyní se dostáváme k pro většinu lidí nejpodstatnější části, kterou je samotná střelba. První testovací výstřely padly za použití plynu HFC 134a, který jsem měl náhodou doma. Naplnil jsem zásobník kuličkami Guarder 0,25g a plynem. Zásobník je dvouřadý, díky čemuž se do něj vejde 28 ran, což je na pistoli velmi dobré, avšak na druhou stranu musíte dávat pozor, abyste jej naplnili správně a nedošlo pak k jeho zaseknutí. Z tohoto důvodu je nejlepší nabíjet rukou po jedné kuličce se staženou podávací pružinkou (nemá záchyt, musíte ji držet druhou rukou), avšak s trochou cviku zvládnete zásobník plnit i klasickou rychloládovačkou pro AEG zásobníky, což je samozřejmě podstatně rychlejší. Plyn se plní klasickým plnicím ventilem umístěným naspod zásobníku a narozdíl od mnoha jiných plynovek je plnění zcela bezproblémové a bez zbytečných úniků plynu kolem ventilu. O tom, kolik ran je možné vystřelit na jedno naplnění, se rozepíšu později. K mému překvapení plyn ani trochu neutíkal, založil jsem tedy zásobník do zbraně, natáhl závěr a jal se střílet. Pistole střílela naprosto bezproblémově – zásobník bez problémů dodával kule i plyn, závěr zbraně cykloval jak měl a střílelo to. Cítil jsem však, že to není ono, zpětný ráz byl slabý, zvuk divný a výkon bych taky očekával větší. Zakoupil jsem tedy silnější plyn Ultrair a jeho použití potvrdilo moji původní domněnku, že HFC plyn je prostě pro tuto zbraň slabý. Teprve s Ultrair plynem začal Colt pořádně „kopat“, dostal ten správný zvuk a výkon se zvedl na silný nadprůměr. Celkový pocit ze střelby byl naprosto super. I z hlediska čistě airsoftového se jedná o skvělou pistoli, účinný dostřel bych si troufl odhadnout na cca 30-35m a úsťovou rychlost na 100-110m/s. Maximální dostřel je o dost vyšší, avšak díky krátké hlavni se za hranicí 30m stává docela zásadním problémem trefit byť i nehybně stojící postavu. To však nepovažuji za nevýhodu, pistole určitě není určena pro přestřelky na dlouhé vzdálenosti. Po vystřílení několika testovacích zásobníků jsem byl naprosto nadšen…parádně funkční celokovový Colt M1911 s naprosto reálným vzhledem a ovládáním, díky silnému blowbacku naprosto skvělým pocitem ze střelby a velmi slušným výkonem? Co víc si přát.

Po několika dnech a několika vystřílených zásobnících však přece jen přišly problémy. První věc, která se objevila, byla nestálá kapacita zásobníku či nestálá spotřeba plynu. Normálně zbraň na jedno naplnění zásobníku zvládne vystřílet cca 30 ran, ovšem občas člověk naplní zásobník tak, až už do něj žádný plyn nejde (stejně jako kdykoli jindy) a po vystřílení cca pěti až patnácti ran plyn prostě dojde. Občas se to stane najednou mezi dvěma normálně vystřílenými zásobníky, občas třeba pět naplnění za sebou vystačí jen na patnáct ran a občas člověk vystřílí několik zásobníků za sebou bez jakéhokoli problému. Po příčině pátrám, zatím neúspěšně. Druhým problémem bylo mnou od začátku očekávané unikání plynu ze zásobníku. Začalo to drobnými úniky ve spodní části zásobníku a postupně se to zhoršovalo, až byla výsledkem situace, kdy všechen plyn unikl během pár desítek minut. První řešení, kterým bylo nastříkání zásobníku silikonovým olejem nepomohlo, rozhodl jsem se tedy zásobník rozebrat a zkusit problém vyřešit. Rozborka je snadná, stačí povolit zespodu imbusový šroub a celou spodní část je možné ze zásobníku vytahnout. Stejně tak plnicí ventilek je možné jednoduše vyšroubovat pomocí šroubováku, je třeba pouze opatrnost. Demontáž a hlavně zpětná montáž vypouštěcího ventilu už je větším oříškem, pro jeho šroubování je třeba speciální klíč (nic složitého, prostě velký šroubovák s odpovídajícím zářezem, na první pohled jasné), který si případně budete muset vyrobit. U mě to však zatím nebylo nutné, protože hned po demontáži spodní části bylo jasné, kde nejspíše bude problém – těsnění na šroubku bylo zničené a velké těsnění mezi spodní částí a zbytkem zásobníku rovněž. Vyměnil jsem je tedy za ta, která jsem dostal se zbraní jako náhradní, vše ještě jednou pořádně namazal silikonovým olejem, složil a problém byl vyřešen, zásobník opět funguje bez jakéhokoli úniku.

Co říci závěrem? Zbraň jednoznačně předčila moje očekávání. Má sice svoje mouchy a teprve čas ukáže, jak obstojí, ale po několika týdnech vlastnictví jsem nadšen. Zpracování je bezchybné, ovládání naprosto realistické, pocit ze střelby skvělý a střelecké výkony více než slušné. Pro člověka, který hledá nejen airsoftovou pistoli, ale i vyloženě hezkou a stylovou zbraň za rozumnou cenu je to skvělá volba.

_________________
SGT Griffon P.
A/1-23 INF, 2ID 2005-2012
615th MP Co. 2012-now

Less flower power, more firepower!

Nejsem osobní helpdesk! Soukromé zprávy jsou na soukromé věci, dotazy patří do fóra.


23 čer 2010, 22:53
Profil ICQ
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvek: 1 ] 

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.  Designed by STSoftware for PTF.  Český překlad – phpBB.cz
Kontakt: info(zavinac)airsoft-forum.cz