Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je 19 dub 2024, 19:23



Odpovědět na téma  [ Příspěvek: 1 ] 
 CQB-boj v budovách 
Autor Zpráva
Štábní praporčík
Štábní praporčík

Registrován: 19 říj 2007, 17:43
Příspěvky: 139
Bydliště: Klatovy
Nový příspěvek CQB-boj v budovách
CQB je zkratka pro výraz close quaters battles, překladu znamenajíci boj v uzavřeném prostoru. V minulosti bylo napsáno spousty CQB manuálů, naneštěstí jsou všechny před veřejností utajeny. Což znamená že k nim mají přístup pouze vládní organizace. Jejich proniknutí na veřejnost je téměř vyloučené. Jak to, že se tedy objevují CQB manuály té které jednotky zvlášzního určení? Odpověď je jednoduchá. Vládní organizace vydávají "falešné" manuály, které mají sloužit k mystifikaci veřejnosti a hlavně teroristických (jím podobných) organizací a jednotlivců. Neobsahují přímo nepravdy (blbosti) pouze polopravdy na které přijde každý chytřejší člověk. Táké moc nezacházejí do detailů. Pokud se tedy Tobě takový manuál dostane do rukou, nevyhazuj ho. V klidu si ho pročti a pokus se najít chyby a vyvarovat se jich. Tento návod také není přesný a má pouze informativní charakter jak by se dali vyřešit různé situace. V žádném případě se nejedná o další CQB manuál. Tak to by tedy stačilo na úvod.
Nyní už přikročme k tomu, kvůli čemu Jsi tady. K boji v budovách, zdejší návod není přesný a nepovede Tě krok po kroku. Spíše Ti dá pár "dobrých" rad pro začátek a ukáže Ti příklady řešení situací. Zde je uveden vpád do místnosti, velice často mystifikovaná část CQB. V řadě rádobymanuálů doporučují rychlý vpád do místnosti. To je dobré pouze v případě že je v místnosti pouze jeden bojovník. Pokud je jich tam víc (mohou být i dva), je už velké riziko smrti něko z Tvého týmu. Proto vždy, když nevíš PŘESNÝ počet a rozmístění protivníků v místnosti. Nikdy, opakuji nikdy nedělej rychlý vpád do místnosti. Vždy raději použij bezpečné vyčištění místnosti. Nejlépe Ti to bude jasné, když se podíváš na jednotlivé obrázky. OBRÁZEK CQB1

Místnost je zabezpečena pomocí dvou lidí, pro přehlednost jsou rozdělení na Zelený a Modrý. Černí jsou nepřátelé, ružově je označen vykrytý prostor, šedivou je nevykrytý prostor. Zelená je blíže ke zdi, má palebný dosah i za roh. Má ovšem menší výhled o dění uprostřed místnosti. Proto je zde modrá, která stojí více ode zdi, má menší přehled co se děje za rohem, ale větší přehled o dění uprostřed místnosti. Pro dokončení vyčištění si pouze Modrá přistoupí blíž ke zdi a vyčistí prostor za rohem. A proč tedy Modrá nestála u zdi hned na začátku? Odpověď je jednoduchá, byla by příliš zranitelná. Zelená je u zdi vystavena většímu nebezpečí než Modrá. Modrá Ji naopak z této pozice může lépe krýt. Ty byl příklad vyčištění místnosti beze dveří. OBRÁZEK CQB2








Místnost s dvěřmi, které se otvírají dovnitř. Nejdřív musí Zelená dveře prudce vykopnout. Prudce nejen kvůli rychlosti akce. Pokud by někdo stál hned za dveřmi (tento příklad), mohl by dveře zase rychle zavřít a připravit Tě o taktickou výhodu. Pokud je prudce vykopneš, nepřítel stojící hned za nimi bude jednoduše uzemněn.
Pokud se dveře otevírají směrem ven, otevře je Modrá a ihned zaujme svou pozici. Dále se postupuje jako když tam dveře nejsou.


19 říj 2007, 21:38
Profil YIM
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvek: 1 ] 

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.  Designed by STSoftware for PTF.  Český překlad – phpBB.cz
Kontakt: info(zavinac)airsoft-forum.cz